Falowanie obrotów
Falowanie obrotów
Witam,
Posiadam m3 z 2002r SMG.
Problem polega na tym, że gdy zapalę auto to widzę różnicę w obrotach (falują aczkolwiek nie jakos mocno).
Pomyślałem że to tylko do czasu aż przyspieszacz przestanie działać ale nawet gdy sie rozgrzeje to da sie wychwycić czasami lekką różnicę w obrotach. Na kompie 0 błędów.
Czy to normalne w tych modelach?
pozdrawiam
Posiadam m3 z 2002r SMG.
Problem polega na tym, że gdy zapalę auto to widzę różnicę w obrotach (falują aczkolwiek nie jakos mocno).
Pomyślałem że to tylko do czasu aż przyspieszacz przestanie działać ale nawet gdy sie rozgrzeje to da sie wychwycić czasami lekką różnicę w obrotach. Na kompie 0 błędów.
Czy to normalne w tych modelach?
pozdrawiam
Re: Falowanie obrotów
sprawe przedstawiłem znajomemu mechanikowi i stwierdził ze najprawdopodobniej to sonda. Jest już w "podeszłym wieku" i daje wolniejszy sygnał a za tym idzie delikatne falowanie obrotów.
Jeśli latają zaraz po odpaleniu na zimnym także, to sonda nie ma tu nic do gadania.
Poza tym, te samochody tak mogą mieć i jest to normalne, nic się tam nie dzieje jeśli tylko wóz normalnie przyspiesza, utrzymuje prędkość, nie spala za dużo, nie kicha etc.
Poza tym, te samochody tak mogą mieć i jest to normalne, nic się tam nie dzieje jeśli tylko wóz normalnie przyspiesza, utrzymuje prędkość, nie spala za dużo, nie kicha etc.
falują zarówno na zimnym jak i później ale minimalnie.
Nic sie nie martw jak leciutko faluja u mnie jest to samo,na wskazowce obrotow jest ledwo zaowazalne.
cristek
U mnie obroty nie falują. Czasami potrafią spaść na chwilkę, ale to jest spowodowane albo dużym obciążeniem alternatora, albo ruchem kierownicy.
PS
Oczywiście obroty zawsze delikatnie falują, ale nie powinno być to ani wyczuwalne, ani widoczne na zegarach.
PS
Oczywiście obroty zawsze delikatnie falują, ale nie powinno być to ani wyczuwalne, ani widoczne na zegarach.
kostek tez dlatego mysle ze moze byc to od starej juz sondy, bo wszystko inne gra,
oczywiscie to nic nie przeszkadza i wszystko chodzi jak trzeba.
Jeśli falują na zimnym (czyli na ssaniu), to nie jest sonda, napisałem Ci już.MARIO_M3 pisze:kostek tez dlatego mysle ze moze byc to od starej juz sondy, bo wszystko inne gra,
Równie dobrze może być kilka innych rzeczy, ale skoro jeździ normalnie...ciesz się (nowym?) wozem i przestań doszukiwać dupereli - masz jedno z najlepszych aut w historii, appreciate it

Lassie
Jak cos mi nie gra to tak mam ze chce wiedziec co jak i dlaczego
A forum chyba od tego jest zeby pytac/pomagac..
Jak cos mi nie gra to tak mam ze chce wiedziec co jak i dlaczego

A forum chyba od tego jest zeby pytac/pomagac..
Pewnie 
Jeśli Cię to martwi, to nagraj najwyżej jakiś filmik - zobaczymy jak to wygląda i co da się ew. zrobić.

Jeśli Cię to martwi, to nagraj najwyżej jakiś filmik - zobaczymy jak to wygląda i co da się ew. zrobić.
narazie eMka lata jak trzeba wiec nie bede jej leczyć 
jakby sie pogorszyło to wtedy bedzie lekarstwo ale mysle ze obejdzie sie

jakby sie pogorszyło to wtedy bedzie lekarstwo ale mysle ze obejdzie sie